مدل های ذهنی یک رهبر کسب و کار

مدل های ذهنی یک رهبر کسب و کار

مدل های ذهنی یک رهبر کسب و کار موضوعی است که مدرسه مدیریت اسلون MIT طی تحقیقاتی که در مدت چهار سال در قالب مصاحبه و پژوهش با تعداد ۸۰ رهبر از سازمان های بزرگ انجام داده به این نتیجه رسیدند که یک رهبر از یک ذهنیت خاص برخوردار نبوده و می تواند متشکل از مدل های ذهنی گوناگونی باشد. با ما تا پایان همراه شوید تا با مدل های ذهنی یک رهبر کسب و کار بهتر از هر زمانی آشنا شوید.

۱.جامعه‌ ستیز یا Sociopath

این مدل ذهنی خطر ناک ترین مدل ذهنی برای یک رهبر است چرا که این دیدگاه را دارد که به هیچ ‌کس نباید خدمت کرد همچنین به اجرای قانون اعتقادی ندارد. شاید بسیاری از رهبران را دیده باشید که نسبت به دردهای جسمی و روحی افراد بی تفاوت هستند و هیچگونه احساس همدلی در آنها دیده نمی شود و از هر روشی به صورت ماهرانه استفاده می کنند تا با حیله و اجبار و زور از دیگران سو استفاده نمایند تا به مقاصد خود برسند. متاسفانه راه حلی برای این نوع ذهنیت وجود ندارد و تحقیقات نشان داده تغییر این ذهنیت زمانبر و درصد آن بسیار پایین است.

مدل های ذهنی یک رهبر کسب و کار

۲.خودخواه یا Egoist 

رهبرانی که این ذهنیت را دارند که خدمت به خود یا خودخواه هستند فقط برای رسیدن به مقاصد و اهداف خود ( قدرت و ثروت ) کاری را انجام خواهند داد و برای اینکه قانع شوند کاری را انجام دهند این سوال را می پرسند که سود ناشی از انجام این کار چقدر است؟ در صورتی یک سازمان با همچین رهبری به سود می رسد که اهداف سازمان و اهداف رهبری در یک راستا باشند.

۳.آفتاب ‌پرست یا Chameleon 

رهبرانی در این مدل ذهنی قرار می گیرند از عزت نفس و اعتماد به نقس بسیار پایینی برخوردارند و بیشتر دنبال دوست داشته شدن هستند و اغلب از جسارت و شهامت کمتری در هنگام تصمیم گیری های سخت برخوردارند و مانند یک آفتاب پرست با محیط خود همرنگ می شوند و از منطق و باورهای خود دست می کشند و برای خود هیچگونه ارزشی قائل نمی شوند و به راحتی از ایده های خود دست بر می دارند به همین خاطر افرادی که با این رهبران کار می کنند در صورت دانستن این موضوع، به راحتی رهبران را با تفکرات ذهنی خود همراه می سازند و در کنترل خود در می آورند.

مدل های ذهنی یک رهبر کسب و کار

۴.پویا و پر انرژی یاDynamo 

رهبراتی که در مدل ذهنیت پویا و پر انرژی قرار می گیرند بدون هیچگونه مشکلی می توانند استراتژی خود ر پیاده کنند و اغلب رهبرانی که دارای این مدل ذهنی هستند به عنوان سوپر استار دیده می شوند چرا که بیش از سهمی که باید بفروشند می فروشند و پروژه های بزرگ را در سریع ترین زمان یا در زمان معین تحویل می دهند و سودآوری بسیار زیادی را برای سازمان ایجاد می کنند.

این رهبران به خوبی کارمندان و پرسنل را با هم متحد می کنند و با انرژی که به افراد سازمان منتقل می کنند باعث می شود که همکارانشان روی آنها حساب ویژه ایی باز کنند. اما ایراد کلی که رهبران این مدل ذهنی دارند این است که برای رسیدن به یک هدف امکان دارند که رسالت اصلی سازمان را فراموش کنند.

۵.سازنده یاBuilder

در این مدل ذهنی سازنده هدف اصلی منفعت جمعی سازمان است و به دنبال ترویج آن هستند البته به این معنا نیست که روی اهداف و سلایق شخصی تصمیمی اتخاذ نمی شود بلکه اولویت روی ساختن سازمان است و به جای دیدن تکه ای از تصویر که دوست دارند که کلیت تصویر را مشاهده نمایند و به بیان ساده تمرکز این رهبران به جای سود کوتاه مدت و بالا رفتن ارزش سهام، روی اهداف بلند مدت است. این رهبران همانند یک مربی فوتبال هستند که یک تیم یک دست و مسنجم اما وفادار را ایجاد کرده تا به راحتی جام های پیش رو را از آن خود نمایند.

مدل های ذهنی یک رهبر کسب و کار

۶.تعالی ‌نگر یاTranscender 

رهبران این مدل ذهنی نسبت به مدل ذهنی سازنده با وسعت دید بیشتری فکر می کنند چرا که رهبران در این مدل ذهنی دنبال ایجاد ارزش بیشتری برای افراد و دینفعان چه در داخل و چه در خارج از سازمان هستند و بخش هایی که از هم منفک شدند را دوباره به هم اتصال می دهند و اهداف سازمان را با خدمت رسانی به جامعه در یکسو قرار می دهند چرا که رهبران این سازمان ها به شدت ذهنیتی تعالی نگر دارند و به خوبی می توانند تمام اجزای مرتبط و غیر مرتبط را طوری در کنار هم قرار دهند تا بالاترین بازدهی را برای سازمان ایجاد نمایند البته این نوع مدیریت بسیار پیچیده و سخت است برای نمونه می توان به نلسون ماندلا اشاره کرد.

جمع بندی مقاله و کلام پایانی

در این مطلب به برسی مدل های ذهنی یک رهبر کسب و کار که حاصل نتایج تحقیقاتی مدرسه مدیریت اسلون MIT  است پرداختیم. اگر می خواهید بدانید که چگونه ذهنیتی در رهبری خود دارید باید با توجه به روش های گفته شده خود را کامل ارزیابی کنید تا بتوانید به عنوان یک رهبر درک بهتری از مدل های ذهنی خود پیدا کنید در پایان این سوال را از خود بپرسید که دوست دارید دیگران از شما چگونه یاد کنند؟

جواب های خود را برای ما و دیگر دوستانتان در قسمت نظرات همین مطلب به اشتراک بگذارید.

منبع:

https://sloanreview.mit.edu/article/the-mindsets-of-a-leader/?social_token=9ee588c564848f85fe5d2492b944abeb

برچسب‌ها: بدون برچسب

دیدگاه خود را در میان بگذارید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. قسمتهای مورد نیاز علامت گذاری شده اند *