سبک رهبری بر اساس شبکه مدیریتی از اهمیت بالایی برخوردار است و سوالی که همواره مطرح است این است که چه نوع سبک های رهبری وجود دارد؟ و چطور می توان از این در شبکه های مدیریت استفاده کرد؟ در اولین قدم باید سبک رهبری خود را انتخاب کنید و در قدم بعدی دنبال توسعه مهارت های مدیریتی خود باشید و اگر در یک حوزه تمرکز شما بیشتر روی گرفتن نتایج است بهتر است که به همان میزان ارتباط موثر با اعضای تیم خود را نیز توسعه دهید.
در نهایت درست است که سبک مدیریت تیمی همواره بیشترین تاثیر را داراست و در آن باید به نتایج و اعضای تیم توجه زیادی اختصاص داد، اما همیشه این کار توصیه نمی شود چرا که باید به شرایط و موقعیت سازمان خود هم نیم نگاهی داشته باشید و بهترین سبک رهبری را در نهایت انتخاب نمایید. با ما همراه شوید تا با ۵ سبک رهبری بیشتر آشنا شوید.
۱.مدیریت بی تفاوت
در سبک مدیریت بی تفاوت، انگیزه دادن به اعضای تیم و به چگونگی انجام کارها و نتایج آن توجه نمی شود و در این سبک معمولا نارضایتی و بی نظمی و ناکارآمدی بسیار مشهود است.
۲.مدیریت استبدادی
در مدیریت استبدادی تمرکز روی نتایج زیاد است و به افراد توجهی نمی شود در واقع در این سبک اولویت اول به دست آمدن نتایج است و اولویت دوم اعضای تیم سازمان خواهند بود. در این سبک رهبر سازمان تدابیر و قوانین بسیار سختگیرانه ای اتخاذ می نماید و در صورت هرگونه اشتباه مجازات سنگین در نظر گرفته می شود که روی انگیزه و روحیه اعضای تیم، در نهایت روی عملکرد و نتایج بسیار تاثیر می گذارد.
۳.مدیریت اعتدال
در این سبک با توجه به عنوانی که دارد توجه به نتایج و اعضای تیم در سطح تعادل اهمیت دارد استراتژی این سبک به مرور زمان کاهش و فرسایشی می شود چرا که رهبر نمی تواند عملکرد و نتایج بالا را سر لوحه قرار دهد و در نهایت اعضای تیم عملکرد متوسطی را از خود به نمایش خواهند گذاشت.
۴.مدیریت انطباقی
در این سبک رهبر تمام تمرکز و توجه خود را به احساسات و نیازهای اعضای تیم خود اختصاص می دهد و بر این باور است که اگر اعضای تیم از روحیه و امنیت بالایی برخوردار باشند عملکرد بهتری را از خود به نمایش خواهند گذاشت اما در این سبک هم به دلیل اینکه نظارت و راهنمایی به صورت دقیق انجام نمی شود بهره وری و نتایج کمرنگ خواهد بود.
۵.مدیریت تیمی
در این سبک که تاثیرگذارترین و بهترین نوع سبک رهبری است رهبران به نیازهای سازمان و هم به نیازهای اعضای سازمان توجه و تمرکز دارند. در واقع رهبران در این سبک هم به اعضا و هم به اهداف سازمان متعهد هستند و همواره به اعضای تیم خود انگیزه لازم را می دهند تا اعضای تیم به اهداف سازمان به خوبی آگاه شوند و در به دست آوردن دستاوردهای سازمان سهیم شوند.
جمع بندی مقاله و کلام پایانی
در این مطلب به بررسی 5 سبک رهبری بر اساس شبکه مدیریتی به صورت کامل با بیان ویژگی های هر یک از این سبک ها پرداختیم. همراه ماهانی عزیز شما در شمار کدام یک از این سبک های مدیریتی قرار دارید یا مدیر شما کدام یک از این سبک ها را در سازمان شما دارد؟ جواب های خود را برای ما و دیگر دوستانتان در قسمت نظرات همین مطلب به اشتراک بگذارید.