در این مقاله به نقش مراکز لجستیک حمل و نقلی در بازاریابی B2B میپردازم. یک مشاور استراتژیک در حوزه حمل و نقل باید نگاه ویژه ای به مراکز لجستیکی داشته باشد و از نقش این مراکز به درستی بهره ببرد. CodeMate خدمات با کیفیت ارائه می دهد.
تعریف مراکز لجستیک چیست؟
اصطلاح “مراکز لجستیک” به مکانهایی گفته می شود که برای انجام فعالیتهای لجستیکی سازماندهی شدهاند. نام این فضاها بسته به سلیقه ها و زبانهای موجود در کشور های مختلف، متفاوت است. بطور مثال می توان به موارد ذیل اشاره کرد:
- Garesroutières de marchandises
- Logistics park
- Platform freight terminal
- Interporto
- Centro integrado de mercancias
- Güterverkehrzentrum
- Logistics center
- Freight village
- Transport center
مزایای مراکز لجستیک
مرکز لجستیک قطبی است در منطقه خاص، که در آن فعالیتهای تجاری مربوط به حمل ونقل، تدارکات و توزیع کالا – بصورت ملی و بین المللی- توسط اپراتورهای مختلف انجام می شود.
اپراتورها ممکن است صاحبان و یا اجاره کنندگان ساختمانها و امکانات مربوطه (انبارها، مراکزتوزیع، مناطق ذخیره سازی، ادارات، خدمات حمل و غیره) باشند. به منظور مطابقت با قوانین بازار آزاد، یک مرکز لجستیک باید برای تمام شرکتهایی که در فعالیتهای فوق الذکر دخیل می باشند، در دسترس باشد.
نحوه اداره مراکز لجستیکی باید چگونه باشد؟
همچنین مراکز لجستیکی باید به امکانات عمومی لازم برای انجام عملیات که در بالا به آن اشاره گردید، مجهز باشند. در صورت امکان این مراکز باید شامل خدمات عمومی به کارکنان و استفاده کنندگان تجهیزات باشند. برای ترغیب به استفاده از حمل ونقل چندوجهی در جابه جایی کالا، بهتر است در اینگونه مراکز، انواع خدمات حمل ونقلی ارائه شود ( از قبیل حمل ونقل زمینی، ریلی، دریایی، راههای آبی درون مرزی و هوایی).
برای اطمینان از وجود همکاریهای تجاری و هم افزایی، بسیار مهم و حیاتی است که این مرکز بصورت یک بخش حقوقی منفرد و بی طرف اداره شود (ترجیحا با مشارکت بخش دولتی و خصوصی). در نهایت این مراکز به منظور تهیه چارچوبی جهت راه حل های حمل ونقلی پایدار و تجاری، باید مطابق با قوانین اروپا بوده و عملکرد با کیفیت داشته باشد.
تاثیرات ایجاد مراکز لجستیک پارک در بهبود تعاملات B2B
در تجارت B2B هرآنچه که بتواند امور خرید و فروش را سرعت و سهولت بیشتری بخشد از قبیل شرکا و خدمات مرتبط با تجارت همچون تامینکنندگان، خریداران، ترانزیستورهای دریایی، محصولات، پشتیبانی، سرویسهای بازرسی، کاربری های نرم افزار و… در مکان واحدی جمع می گردند.
یافتن راه های جدید برای ترویج روابط ازطریق رسانه های اجتماعی در حال حاضر یک موضوع داغ در جهان و بازاریابی B2B است.
در این مدل تجارت خرده فروشی اهمیت و جایگاهی ندارد و خریداران به دنبال خرید عمده محصولات با سود خوب هستند.
ایجاد اعتماد و حمایت در این نوع از تبادل بسیار حائز اهمیت است از اینرو بنگاه های بزرگ دولتی در ایجاد این مهم نقش بسزایی دارند.
مفهوم مراکز لجستیک بر چه عناصری باید باشد؟
مفهوم مراکز لجستیک باید بر اساس سه عنصر مهم ذیل باشد:
- برنامه ریزی منطقه ای همراه با زیر ساخت های منطقی و عقلانی
- کیفیت حمل ونقل
- توسعه حمل ونقل چند وجهی
1.برنامه ریزی منطقه ای همراه با زیر ساخت های منطقی و عقلانی
مرکز لجستیکی یک منطقه خاصی است که در آن فعالیتهای تجاری مربوط به حمل ونقل، تدارکات و توزیع کالا و… توسط اپراتورهای مختلف انجام می شود. اختصاص یک منطقه به حمل ونقل، تدارکات و توزیع، بطور خودکار برنامه ریزی منطقه ای و توجیه عقلانی زیرساخت ها را، به منظور بهره برداری بهینه از منطقه ایجاب می کند، تا هم از محیط زیست حفاظت شود (انتقال ترافیک سنگین مربوطه از منطقه مسکونی به منطقه لجستیکی) و هم زیر ساختهایی با معیار های خاص براساس نیازهای اپراتور ها، ساخته شود.
۲.کیفیت حمل ونقل
به یقین کیفیت بالای خدمات یکی از مهمترین عوامل در تضمین رقابت در سطح بالا است. بخصوص وقتی که امروزه با توجه به اثرات جهانی شدن، رقابت به معنی ادامه حیات است.
عواملی چون جهانی شدن، افزایش حمل ونقل بار و رشد رقابت بین همه مناطق تولید محلی، صنایع را مجبور کرده تا به دنبال راه حل ها و گزینه های کارآمدتر حمل ونقل و لجستیک باشند و این یعنی از بین بردن گلوگاه ها و راه حل های غیر اقتصادی در فعالیتهای لجستیکی و حمل و نقلی.
کلمه کلیدی «تخصصی شدن» فعالیتها است. مراکز لجستیک می توانند بهترین گزینه ها را از نظر فعالیتهای حملونقل، لجستیک و انبارداری، به سیستم تولیدات محلی ارائه دهند. این مساله اثراتی مانند کنترل همزمان افزایش قیمت حمل ونقل و رقابت در کارآمدی و قابلیت تولید صنعتی را در بردارد.
۳.توسعه حمل ونقل چند وجهی
هنوز حمل ونقل جاده ای یکی از مدلهای رایج حمل ونقلی در اروپا است.
براساس گزارش White Paper اتحادیه اروپا، تقاضای حمل ونقل جاده ای در بیست سال گذشته بطور مداوم افزایش یافته و درمقابل کاهش مداوم در استفاده از حمل ونقل ریلی دیده می شود. مهمترین اهداف در نظر گرفته شده برای مراکز لجستیک به شرح ذیل است:
- مدیریت هماهنگ حمل ونقل کالا بوسیله اپراتور های حمل ونقل و لجستیک
- پیشنهاد را ه حل مناسب و چند وجهی برای حمل ونقل (ریلی/جاده ای/مسیر کوتاه دریایی) استفاده از بلوک های قطار شاتل در سفر های طولانی مدت.
هدف اصلی کارکنان مراکز لجستیک چیست؟
هدف اصلی تمام کسانی که در یک مرکز لجستیک کار می کنند، تضمین سطح بالایی از کیفیت در خدمات است که موجب اثرات ذیل بر سیستم حمل ونقل می شود:
- بهینه کردن چرخه لجستیک
- استفاده بهینه از وسایل نقلیه باری
- استفاده بهینه از انبار
- استفاده بهیه از منابع نیروی انسانیهمچنین
- کاهش کلی هزینه حمل ونقل
- کاهش کلی هزینه های صنعتی
- کاهش در هزینه های پرسنل
- افزایش کل گردش مالی اپراتور های حمل ونقل
چرا پایانه های مرزی باید فقط محل ورود و خروج کالا باشند؟
مرز باید صرفا محلی برای ورود و خروج کالا باشد/ لجستیک پارک به کالا آهنگ حمل میدهد.
به عنوان مثال هیچ رویه گمرکی در مرز ترکیه انجام نمیشود همه کامیونها به عمق کشور ترکیه در دوبایزید میروند بنابراین ترکها همواره مرز خلوتی دارند.
معتقدیم در ایران نیز مرز باید صرفا محلی برای ورود و خروج کالا باشد بر همین اساس الان نگاه آن است که اصلا در مرز پارکینگی احداث نشود چون هر گونه رسوب و توقف کالا به فلسفه وجودی پایانه مرزی لطمه میزند.
رویه ترانزیت ۴ تا ۵ ساعت زمان میبرد زمانی که نیاز باشد کالا ترخیص شود صاحب کالا باید عوارضهای مختلف را پرداخت کند چه بسا کالا نیاز به قرنطینه و آزمایش نمایندگی سازمان استاندارد در مرز داشته باشد که همه اینها موجب توقف کالا میشود.
لجستیک پارک دقیقا راهکار درمان این مشکل است، استفاده ازتجارب مشاوران کشورهای آمریکا، آلمان، هلند، ترکیه، فرانسه و ایتالیا که ید طولایی در بهرهمندی از لجستیک پارکها دارند میتواند گره ترانزیت ایران را حل نماید.
جمع بندی مقاله و کلام پایانی
در این مقاله به بررسی نقش مراکز لجستیک حمل و نقلی در بازاریابی B2B پرداختیم و راهکارهایی برای بهتر شدن روند استفاده از مراکز لجستیکی ارائه دادیم.
در پایان خوشحال خواهیم شد نظرات و تجارب خود را درباره مراکز لجستیکی با ما و دیگر دوستانتان در قسمت نظرات به اشتراک بگذارید شاد و پیروز باشید.
منابع:
- https://www.netsuite.com/portal/resource/articles/erp/logistics.shtml
- https://open.lib.umn.edu/principlesmarketing/chapter/9-3-warehousing-and-transportation/
- https://www.globaltrademag.com/transport-visibility-in-b2b-challenges-and-solutions/