شما به عنوان یک مشاور مدیریت کسب و کار زمانی قادر خواهید بود به بهترین شکل عارضه یابی بی نقص از سازمان و مشتری (کلاینت) داشته باشید و به ارائه استراتژی های مؤثر بپردازید، که به نحو احسن از سیستم پیشرفته و حرفه ای خوب گوش کردن بهره ببرید. هنگامی که این مهارت را بکار برید، قادر خواهید بود به گونه ای به صحبت های مشتری (کلاینت) خود گوش فرا دهید که مشکل او را درک کنید و به نکاتی که از نظر ایشان مهم است پی برده و قادر باشید برای پاسخ به نیازهایشان راه حل مناسبی ارائه دهید. با ما تا انتها همراه شوید تا بیشتر با تاثیرات هنر خوب گوش دادن در مشاوره مدیریت آشنا شوید.
شنونده ای فعال باشید
شنونده فعال نه تنها به آنچه گفته می شود، گوش میدهد بلکه به نحوه ی بیان پیام نیز توجه می کند. نکته محوری و مرکزی گوش دادن فعال، علاقه و اشتیاق برای درک پیامی است که طرف مقابل قصد انتقال آن را دارد.
۵۰-۸۰٪ وقت بیداری ما انسانها صرف ارتباطات می شود و حداقل ۴۵٪ از وقت ارتباطات صرف شنیدن می شود، لذا غلفت از آن به منزله کاهش اثرگذاری در طی فرایند ارتباطاتمان می شود.
میزان آموزش | میزان استفاده | زمان آموزش | مهارت |
خیلی | بیش از ۹% | چهارمین | نوشتن |
تقریبا زیاد | تقریبا کمتر از ۱۶% | سومین | خواندن |
تقریبا خیلی زیاد | تقریبا بیش از ۳۰% | دومین | صحبت |
خیلی کم | بیش از ۴۵% | اولین | شنیدن |
همانطور که در جدول فوق مشاهده می کنید، پرکاربردترین مهارت در زندگی مان کمترین میزان آموزش را به خود اختصاص میدهد، لذا اهمیت توجه و آموزش در این مورد را پر رنگ تر می کند.
از آنجایی که یکی از سه اصل ضروری موفقیت در دنیای تجارت هم خوب گوش کردن است، شما به عنوان یک مشاور مدیریت کسب و کار که گام در این عرصه نهاده اید، می بایست تسلط و مهارت خود را در این بخش بالا ببرید.
آثار هنر خوب گوش کردن در مشاوره مدیریت
یکی از شایستگی های یک مشاور چه در زمینه مشاوره مدیریت چه در سایر زمینه ها هنر خوب گوش کردن است. زمانی یک مشاوره ثمر بخش می شود که شما به خوبی بتوانید گوش دهید و عارضه یابی کنید. در ادامه به ۱۰ راهکار که باعث تقویت هنر خوب گوش کردن در شما می شود می پردازیم:
۱۰ راهکار برای تقویت مهارت خوب گوش دادن در ارتباطات
در ادامه ۱۰ راهکار ساده ای که باعث تقویت هنر خوب گوش کردن می شوند را فهرست می کنیم تا بیشتر با عناوین راهکارها آشنایی پیدا کنید:
۱.مقابل گوینده باشید
۲.ارتباط چشمی بگیرید
۳.هر عاملی که باعث حواس پرتی بیرونی می شود را متوقف کنید
۴.هر عاملی که باعث حواس پرتی درونی می شود را متوقف کنید
۵.از خود واکنشی همراه با علاقه نشان دهید
۶.ذهن تان را باز نگه دارید
۷.اجازه دهید افراد مطالبشان را بیان کنند
۸.خودتان را درگیر گفت و گوها کنید
۹.پی بردن به آنچه مخاطبتان بر زبان نمی آورد
۱۰.گوش هایتان نیاز به کوک شدن دارند!
در ادامه به جزییات بیشتری درباره این ۱۰ راهکار می پردازیم تا بهتر با مفهوم هر راهکار آشنا شوید با ما همراه باشید:
۱.مقابل گوینده باشید
در طول گفتگو کمی به جلو خم شوید تا به آنچه طرف مقابل می گوید توجه نشان دهید، این کار باعث می شود که گوینده احساس کند دارید به حرف های وی به خوبی گوش می کنید به همین خاطر با تمرکز بیشتری گفتگو با شما را ادامه خواهد داد.
۲.ارتباط چشمی بگیرید
هنگام مکالمه با طرف مقابل خود ارتباط چشمی برقرار کنید تا متوجه شود که شما درگیر مکالمه شده اید. همچنین توجه داشته باشید، از خیره شدن بپرهیزید، زیرا می تواند هر دوی شما را معذب کند.
نگاه های کوتاه ولی ادامه دار داشته باشید از زل زدن به چشمان مخاطب خود اجتناب کنید و با احساس خوب به نگاه کردن خود ادامه دهید تا علاوه بر تاثیر ارتباط چشمی، حس و حال مشاوره به سمت و سوی صمیمانه تری هدایت شود و مشاوره گیرنده با صداقت و احساس راحتی به گفتگو بپردازد.
۳.هر عاملی که باعث حواس پرتی بیرونی می شود را متوقف کنید
در هنگام مشاوره مدیریتهر گونه عاملی که باعث حواس پرتی طرفین می شود اعم از تلفن همراه، کامپیوتر، کتاب، رفت و آمد سایرین و ….کنار بگذارید.
هر چقدر میزان این عوامل در مشاوره مدیریت کمتر باشد با تمرکز و دقت بالاتری روند مشاوره پیش خواهد رفت به همین خاطر شما به عنوان یک مشاور حرفه ای باید شرایط و مقدمات یک جلسه مشاوره مدیریت به صورت حرفه ای را ایجاد کنید.
۴.هر عاملی که باعث حواس پرتی درونی می شود را متوقف کنید
هر عاملی که باعث حواس پرتی درونی می شود از قضاوت، حالت تدافعی و پیش داوری بپرهیزید و بر آنچه می گوید تمرکز کنید، هم بر کلمات و هم بر رفتار او نظارت داشته باشید.
اگر مشاوره شونده، در حال صحبت باشد و شما مداوم به حرف های وی واکنش دهید و حرف های وی را قطع کنید باعث حال دلسردی از ادامه گفتگو به آن دست می دهد و روند مشاوره مدیریت به خوبی طی نمی شود.
۵.واکنشی همراه با علاقه نشان دهید
پنجمین راهکار برای داشتن هنر خوب کردن این است که به صحبت های مشاوره شونده واکنشی همراه با علاقه نشان دهید.
تکان دادن سر و ادای گاه و بیگاه عباراتی مثل: (( که این طور!))، ((خب بعدش؟)) یا ((واقعا،چه جالب؟))، گاهی وقت ها این سوالات را بپرسید: ((چه احساسی به شما دست داد؟))، ((بعدش چه شد؟))، ((دلت میخواست چه اتفاقی بی افتد؟)) حتی زمزمه ی ساده ی صداهایی مثل ((ام))، ((آها)) میتواند به طرف مقابل اطمینان دهد که شما به گفته های او توجه دارید.
۶.ذهن تان را باز نگه دارید
یکی از راهکارهای بسیار حیاتی برای شنونده فعال بودن این است که ذهن خود را به عنوان یک مشاور مدیریت باز نگه دارد و از فرضیه سازی در مورد افکار گوینده بپرهیزید و تا زمانی که طرف مقابل مشغول صحبت کردن است، صحبتش را قطع نکنید.
اجازه دهید تمام صحبت های مشتری را به خوبی بیان کند بعد از اینکه صحبت های مشتری تمام شد صحبت خود را شروع کنید در این حالت احترام بیشتری برای مشتری خود قائل خواهید شد و مشتری احساس بهتری از داشتن مشاوره مدیریت با شما تجربه خواهد کرد.
۷.اجازه دهید افراد مطالبشان را بیان کنند
راهکار هفتم که باید در مشاوره مدیریت به کار بگیرید این است که، اجازه دهید افراد مطالبشان را کامل بیان کنند. حتی اگر کسی از شما انتقاد می کند، بگذارید حرف هایش را تمام کند و بعد واکنش نشان دهید یا از خودتان دفاع کنید.
با این کار، افراد احساس می کنند مطالبشان را گفته اند و لازم نیست آنها را تکرار کنند، شما هم قبل از نشان دادن واکنش، آنها را به صورت شفاف درک می کنید.
۸.خودتان را درگیر گفت و گوها کنید
در حین گفتگو در مشاوره مدیریت سوالاتی بپرسید تا به درک روشنی از صحبت های طرف مقابل دست یابید، اما تنها بعد از اینکه حرف هایش تمام می شود، به این ترتیب آنچه را که گفته بازگو کنید، برای مثال با این عبارات شروع کنید: ((پس گفتید که….)) یا ((چیزی که من فهمیدم این است که شما میخواهید بگوئید…)).
با گفتن جملات به این شکل، اگر اشتباه متوجه منظور و مفهوم جمله مشتری شده باشید مشتری آن را برای شما با جزییات بیشتری توضیح خواهد داد تا درک درستی که از حرف هایش انتظار دارد شما داشته باشید را به دست آورید.
۹.پی بردن به آنچه مخاطبتان بر زبان نمی آورد
نهمین راهکار در هنر خوب گوش کردن در مشاوره مدیریت پی بردن به آنچه مخاطبتان بر زبان نمی آورد است، گاهی افراد بنا بر دلایلی همچون ترس، نگرانی از تبعات بیان کردن صحبت های خود، مورد قضاوت واقع شدن و یا خجالتی بودن تمام آنچه را که در ذهن دارند را به زبان جاری نمی کنند و این وظیفه شما است که بتوانید با هوشیاری هر چه تمام تر و در نهایت ملاحظه و مراقبت بر حفظ حریم خصوصی و عاطفی گوینده از طریق همگام شدن با او و فعال کردن حس ششم تان به صحبت های نهفته ی او پی ببرید.
شما باید بتوانید با همگام شدن با زبان بدن، لحن و گویش طرف مقابل خود با او همگام شوید و عبارتی به مانند او رفتار نمائید این کار در طرف مقابل شما این حس را ایجاد می کند که شخص مقابل، من را فهمیده و درکم می کند پس می توانم با او راحت تر صحبت نمایم. در این صورت است که مباحث و صحبت های پنهان به زبان جاری می شود.
۱۰.گوش هایتان نیاز به کوک شدن دارند!
همانگونه که یک نوازنده برای این که بتواند موسیقی شنیدنی و روح نوازی را بنوازد در ابتدا اقدام به کوک کردن ساز خود می نماید، ما نیز برای این که بتوانیم مهارت خوب گوش کردن را در وجود خود نهادینه کنیم و از مزایای شگفت انگیز آن در ارتباط هایمان بهره ببریم نیاز داریم که در ابتدای این امر گوش های خود را مجدد کوک بنمائیم.
گوش دادن، ابزار درک ما از مسائل است و شما به عنوان مشاور مدیریت کسب و کار می بایست به درک صحیحی از خواسته ها، ناخواسته ها، مشکلات و اهداف مشتری(کلاینت) برسید تا بتوانید بهترین راهبرد را برای دست یابی به اهداف او ارائه دهید.
۵ تمرین برای کوک شدن گوش های شما
در پایان ۵ تمرین ساده از جولین ترژر را خواهید آموخت تا بتوانید دوباره گوش هایتان را کوک کرده و آگاهانه گوش دادن خود را تقویت کنید.
۱.سکوت فقط
فقط ۳ دقیقه سکوت در روز تمرین فوق العاده ای است که بتوانید گوشهایتان را دوباره تنظیم و کوک کنید، به طوری که بتوانید دوباره صداهای آرام را بشنوید.
۲.تشخیص کانال های صدا
ما وقت زیادی را در مکان های عمومی می گذرانیم، توجه کنید که چند ترکیب صدا را می توانید تشخیص دهید؟ صدای صحبت چند نفر را تشخیص می دهید؟ صدای موتور چه دستگاهی است که می آید؟ صدای پای افراد چگونه است؟
۳.توجه به سرود کر پنهان
تا با حال به ریتم صدای خشک کن توجه کرده اید؟ صدای قهوه خرد کن چطور؟ صداهای جهان می توانند واقعا جالب باشند اگر شما به آنها توجه کنید، آنها همواره در اطراف ما هستند.
۴.موقعیت گوش دادن
موقعیت گوش دادن خود را به چیزی مناسب گوش دادن شما است را تغییر دهید
۵.بکار بردن RASA در ارتباطات
- Receive دریافت کردن (به شخص توجه کنید)
- Appreciate قدردانی کردن (به کار بردن کلمات خوبه، اووم و….)
- Summarize خلاصه کردن
- Ask پرسیدن سوال
جمع بندی مقاله و کلام پایانی
در این مطلب به بررسی تاثیرات هنر خوب گوش کردن در مشاوره مدیریت کسب و کار پرداختیم و با مطرح کردن ۱۰ راهکار برای شنونده فعال بودن، شما را با اطلاعاتی که به بهبود فرایند گوش دادن شما تاثیرات مستقیم دارند آشنا کردیم و در نهایت برای اینکه گوش های شما در مشاوره مدیریت کسب و کار کوک شود ۵ تمرین عملی ارائه دادیم که با انجام دادن این تمرینات شما شنونده بهتری خواهید شد و می توانید از هنر خوب گوش کردن در مشاوره های خود نهایت استفاده را داشته باشید.
در پایان خوشحال خواهیم شد نظرات و تجارب خود را درباره هنر خوب گوش کردن در مشاوره مدیریت کسب و کار با ما در قسمت نظرات به اشتراک بگذارید، شاد و پیروز باشید.
منابع:
کتاب نبوغ اثر تونی بوزان
کتاب مهارت های ارتباطی الیزابت کونگه
سخنرانی ژولین ترژر در تد تاک