سازمان ها ماشین هایی با چرخ دنده ها و اهرم های انتقال نیرو و سیستم احتراق نیستند، ارگانیزم های زنده ای هستند که نفس می کشند، غمگین می شوند، شاد می شود، می خندند و گاهی افسرده هم می شوند. این موجودات زنده به شدت هوشمندند. منشاء این هوش، برآیند هم افزایی، تضادها، تناقض ها، اختلاف ها و وحدت رویه های چندین و چند انسان زنده است که در هیأت صاحب کسب و کار، مدیر کسب و کار و کارکنان آن پیکره ی سازمان را شکل می دهند.
این موجود زنده هوشمند و اجزاء بر سازنده ی آن گاهی نیازمند مربی اند. یک مربی باهوش و کاربلد تا راه رسیدن به هدف را برای شان روشن کند. از همینجاست که پای یکی از مهم ترین مهارت های دنیای کسب و کار به میان می آید.
مهارت کوچینگ یا Coaching چیست؟
کوچینگ، فرایندی سازنده اما در عین حال پیچیده است که در فضایی تعاملی، پیدا کردن راه حل را به خود فرد واسپاری می کند. در چنین ساختار ارتباطی ای، کوچ تنها نقش تسهیل گر را دارد. پاسخ ها در این فرم ارتباطی، نزد خود فرد موجود است و کوچ تنها باید با شنوایی فعال، پرسش های هدفمند و هوشمندانه، فرد را در ریل صحیح قرار دهد تا به مقصد برسد.
کوچیک بسیار با مشاوره، تدریس، ریش سفیدی و ارائه راهکار متفاوت است. فرایندی که طی آن کوچ در ارتباطی تعاملی و دو طرفه می کوشد به مراجع خویش کمک کند تا با تمرکز بالا روی هدف خویش، مسیر درست رسیدن به آن هدف را پیدا کند.
یکی از مهم ترین مهارت های مشاورین کسب و کار، انعطاف در شیوه هاست. مشاور خوب گاهی معلم است، گاهی ریش سفید، گاهی در جایگاه مدیر می نشیند، گاهی نظاره گری بی قضاوت است. در این میان یکی از مهم ترین نقش هایی که گاهی مشاورین باید به خود بگیرند، نقش مربی گری (یا همان Coaching) است.
در این جلسه دکتر صدر کوچینگ را یک رابطه تعاملی در قالب گفتگویی آگاهانه، فرد به فرد، تعاملی، حمایتی، مستمر و رو به پیشرفت تعریف کرد. رابطه ای که در آن کوچ با شنوایی فعال و پرسشگری هدفمند و هوشمندانه، علاوه بر تقویت اعتماد به نفس مراجع، او را به سمتی رهنمون می کند که خود پاسخ ها را دریابد.
تاثیر کوچینگ در پیشرفت سازمان
کوچینگ همکاری و مشارکت بین کوچ و کوچی است که طی آن، کوچی با استفاده از تفکر عمیق و خلاقیت خود توانایی های شخصی و حرفه ای خود را افزایش می دهد.کوچینگ هنر بهسازی عملکرد انسانهاست و جلسه کوچینگ رابطه مشارکتی، حمایتی، تشویقی و دوطرفه بین کوچ و کوچی است.
کوچینگ یک گفتگوی آگاهانه و روبه جلو برای توانمند کردن یک فرد یا گروه برای زیستن در بهترین حالت خود و رسیدن به نتایج فوق العاده در زندگی، حرفه، کسب و کار یا سازمان است. این کار کمکی است برای پر کردن فاصله میان اکنون و جایی که مراجعه کننده و کوچ می خواهد در آن قرار بگیرد.
کوچ کیست؟
فردی است که با حضور و تمرکز کامل در جلسه کوچینگ حاضر شده و با ذهنی بدون قضاوت نسبت به مساله هایی که در جلسه مطرح می شود. همراه با همدلی، اعتماد سازی و ایجاد احساس امنیت در کوچی، باعث می شود به راحتی در مورد موضوعی که فکرش را مشغول کرده صحبت کند. در طول جلسه کوچینگ به آگاهی، شناخت توامندی و انگیزه درونی برسد و در نهایت برای رسیدن به هدف خود برنامه ریزی زمانبندی و اقدام کند.
جمع بندی مقاله و کلام پایانی
مرکز مشاوره مدیریت و کارآفرینی ماهان با برگزاری دوره پرورش مشاوران حرفه ای کسب و کار با رویکرد بازاریابی در این دوره با بهره مندی از تیم حرفه ای کوچینگ ماهان و همینطور استفاده از منتورینگ مدیران عامل حرفه ای پرداخته است. در پایان نظرات و تجارب خود را درباره کوچینگ با ما در قسمت نظرات به اشتراک بگذارید، شاد و پیروز باشید.