عارضه یابی سازمانی چیست؟ + انواع مدل های عارضه یابی

عارضه یابی سازمانی چیست؟ + انواع مدل های عارضه یابی

عارضه یابی شناسایی مشکلات سازمان، تجزیه و تحلیل آنها و ارائه بسته ها و راهکارها جهت رفع آنها و یا کاهش تاثیرات منفی آنها در سازمان است. سرآمد شدن یک سازمان فرآیند پیوسته ای است که با برنامه ریزی و هدف گذاری آغاز می شود و در طول مسیر با ارزیابی های مداوم با توجه به اهداف از پیش تعیین شده، نواقص و نارسایی ها مشخص شده و با اصلاحات لازم، حذف موانع و تقویت نقاط قوت انجام می شود. با ما تا انتها همراه شوید تا اطلاعات تخصصی درباره عارضه یابی سازمانی در اختیار شما عزیزان قرار دهیم.

انواع مدل های عارضه یابی چیست؟

برای اینکه عارضه یابی به صورت موفق در سازمان انجام شود نیاز به برنامه جامع خواهیم داشت که در ۸ مدل دسته بندی می شوند که عبارتند از:

۱.مدل ویس بورد یا Weisbord
۲.مدل شش سیگما یا Six Sigma
۳.مدل چرخه دمینگ یا PDCA
۴.مدل مکنزی یا McKinsey
۵.مدل کارت امتیازی متوازن یا BSC
۶.مدل بنیاد اروپایی مدیریت کیفیت یا EFQM
۷.مدل کاهش استراتژیک هزینه و بهبود عملکرد یا SCR&PI
۸.مدل بالدریج یا BCG

در ادامه به بررسی مدل مکنزی خواهیم پرداخت تا بیشتر با این نوع مدل عارضه یابی آشنا شوید.

عارضه یابی سازمانی چیست؟ + انواع مدل های عارضه یابی

متدلوژی عارضه یابی مکنزی (McKinsey)

چهارچوب هفت اس مک کنزی یک مدل مدیریتی است که توسط مشاوران مشهور کسب وکار، رابرت واترمن و تام پیترز در سال ۱۹۸۰ پیاده شد. این مدل دیدگاهی استراتژیک به گروه ها دارند، از جمله کسب و کارها، واحد‌های تجاری و تیم‌ها را می توان نام برد اما در ادامه به ۷s (Structure-Strategy-Systems-Skills-Staff-Style-Shared Values) عبارتند از:

۱.ساختار
۲.استراتژی
۳.سیستم‌
۴.مهارت ها
۵.سبک‌ ها
۶.کارکنان
۷.ارزش های مشترک

این مدل اغلب به عنوان ابزاری برای ارزیابی و پایش تغییرات در شرایط درونی یک سازمان مورد استفاده قرار می‌گیرد. این مدل بر اساس نظریه ای است که برای آنکه سازمانی خوب عمل کند، این هفت عنصر باید در راستای یکدیگر قرار بگیرند به طور متقابل یکدیگر را تقویت کنند.

بنابراین این مدل کمک کند تا سازمان ها درک کنند که چگونه می‌توانند هم راستایی را میان این ۷ عنصر ایجاد نمایند تا عملکردشان را بهبود بخشند. و یا چگونه از این هم راستایی می‌توانند در دوره تغییر استفاده کنند. که در ادامه برای آشنایی بیشتر با این مدل ذهنی، این ۷ بخش را توضیح خواهیم داد.

عارضه یابی سازمانی چیست؟ + انواع مدل های عارضه یابی

۱.ساختار مشاوران مکنزی چیست؟

ساختار مشاوران سازمان مکنزی این نکته را یادآور می شوند که در محیط بسیار پیچیده که به صورت دائم دستخوش تغییر قرار می‌گیرد، یک سازمان موفق برای سازش با کارهای خاص استراتژیک می‌بایست به صورت موقت ساختار خود را تغییر دهد، بدون اینکه در کل ساختار سازمانی که مبتنی بر بخش های مستقل است، تغییراتی بدهد.

۲.استراتژی مشاوران مکنزی چیست؟

استراتژی الگوی مبتنی بر هفت عامل (در مرحله عمل) بر این تاکید دارد که ارائه استراتژی، در مقایسه با مسئله اجرایی، مسئله کم اهمیت تری است و منظور از استراتژی، چیزی است که برای تحقق اهداف کلان سازمان و بر مبنای پیش بینی تحولات محیطی تنظیم می شود و بر مبنای آن مسئولیت‌ها و تعهداتی برای سازمان ایجاد می گردد.

عارضه یابی سازمانی چیست؟ + انواع مدل های عارضه یابی

۳.نقش سیستم در مشاوران مکنزی چیست؟

در این مقوله تمامی‌رویه‌ها و فرایند‌های رسمی ‌و غیر رسمی‌ سازمان در انجام امور و وظایف، مورد توجه قرار می‌گیرد. آنها عبارتند از: سیستم‌های ارزیابی و برنامه ریزی؛ سیستم تشویق و تنبیه؛ سیستم‌های تخصیص منابع، بودجه بندی سرمایه ای، آموزش کارکنان و سیستم‌های حسابداری، نحوه برگزاری جلسات؛ پروتکل‌های حل اختلافات و…

۴.سبک یا شیوه مدیریت مشاوران مکنزی چگونه است؟

مقصود از سبک یا شیوه مدیریت، بحث راجع به شخصیت مدیرعامل یا مدیریت ارشد سازمان نیست، بلکه مقصود یا هدف، الگویی واقعی و نمادین از عملیات یا اقداماتی است که مدیران انجام می دهند. این الگو بیش از آنکه کلمات قادر به بیان آن باشند، اولویت ها را مشخص خواهد کرد و بر عملکرد سازمانی اثراتی ژرف و شگرف می‌گذارد.

عارضه یابی سازمانی چیست؟ + انواع مدل های عارضه یابی

۵.مقصود از مهارت در مشاوران مکنزی چیست؟

مقصود از مهارت فعالیتی است که سازمان آن را به بهترین شکل انجام می دهد؛ به عبارت دیگر ویژگی‌ها و توانمندی های برجسته سازمان و افراد آن، در مقایسه با رقبا. از جمله این مهارتها می‌توان به مهارت‌های ارتباطات و فناوری اطلاعات، اجرایی، مالی و حسابداری، خدمات پس از فروش، بازاریابی و توسعه محصول اشاره کرد.

۶.کارکنان در مشاوران مکنزی چه نقشی دارند؟

سازمان های موفق افراد و کارکنان خود را منابعی ارزشمند به حساب می‌آورند که باید به آنها رسیدگی کند، وسایل رشد و پیشرفت آنها را فراهم آورند و سپس آنها را در پست‌ های مربوطه منصوب نمایند (تخصیص منابع انسانی). مدیران ارشد وقت و انرژی خود را صرف برنامه ریزی و رشد کارکنان می‌نمایند، می‌کوشند مدیران کنونی سازمان را در امور مشارکت دهند و برای رشد و پرورش مدیران جدید از سایت‌هایی پیروی کنند که در اجرای آنها پست‌ها و مشاغلی را به افراد واگذار نمایند.

عارضه یابی سازمانی چیست؟ + انواع مدل های عارضه یابی

۷.ارزش های مشترک از نظر مشاوران مکنزی چه معنایی دارد؟

منظور از ارزش های مشترک اصول و مفاهیم ارزشی است که سازمان به اعضای خود القا می کند. این موارد راهنمای جهت گیری سازمان نسبت به انجام وظایف، اهداف، کارکنان، جامعه و غیره است.

جمع بندی مقاله و کلام پایانی

در این مطلب به بررسی عارضه سازمانی و انواع آن پرداختیم، سپس مدل ۷S مکنزی را به صورت تخصصی با جزییات کامل مورد بررسی قرار دادیم تا با این مدل عارضه یابی به صورت کامل آشنا شده و اطلاعات کاملی در این باره به دست آوردیم. در پایان خوشحال خواهیم شد نظرات و تجارب ارزشمند خود را در قسمت نظرات با ما به اشتراک بگذارید شاد و پیروز باشید. 

منابع:

sciencedirectassets.com

https://www.spcforexcel.com/knowledge/process-improvement/problem-solving-model

برچسب‌ها: بدون برچسب

دیدگاه خود را در میان بگذارید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. قسمتهای مورد نیاز علامت گذاری شده اند *